AS THE CITY EXPLODES I GO OUT OF CONTROL AND IT FEELS LIKE I'M LOSING MY SOUL TO YOU

Jag har precis färdigställt det längsta inlägg jag förhoppningsvis någonsin kommer publicera här, så om man inte vill läsa Andreaskänslor kan man ju hoppa till sista stycket.

När jag granskar min bilddagbok och backar ungefär ett och ett halvt år tillbaka, då kan jag förstå att det fanns själar som inte riktigt brydde sig om att titta längre. Det faktum att jag skäms något så förskräckligt är ingen hemlis, men jag tänker inte radera eller redigera, för även bdb representerar en del av mitt tidigare liv.
Det slår mig, att jag mer eller mindre varje dag la upp en bild på Andreas eller två, och jag tror jag drunknar i nostalgivågor för varje bild och desperat bildtext.
Jag minns hur de energiska bomberna kändes, för de har inte slutat explodera. En närmare definition skulle vara de små svarta minorna, ni vet. Plötsligt, när du minst anar det, har du klivit på dem, och där står du alldeles sönderslagen eller med brännande fötter.
Ibland är jag så arg på Andreas, för han gör reklam för MQ, han säljer sig på Ladies Night, han tabbar sig med Carola. Samtidigt kan jag inte låta bli att kontrollera hemsidan hundra gånger om dagen, skrika högt när han är i tidningen, referera till honom i dagliga konversationer. Jag kan inte sluta sucka till Sweetest temptation, vränga bröstkorgen ut och in för att tömma den på känslor, för vad Andreas än tar sig till ligger allt fokus på honom, och jag förstår ibland inte att jag inte ger mig själv en paus åt att klänga på andra ståndpunkter i livet, när jag kritiserar Andreas som mest. Men jag tror också, att när jag slänger mig på sängen och skriker att jag inte vill ha fler schlager, jazz, radiopopstämplar. Förbannar honom för att följa med DiLeva sällskap när han kan hänga backstage på hultsfred med Mick Jagger. Det är då jag älskar honom som mest, förvrängt och indirekt. Det är då jag bryr mig, känner mig sviken och utelämnad, förstår att jag behöver honom mer än någonsin.

För omkring två år sedan skrev jag min utredande uppsats om Andreas, den som fick kommentaren "den var helt fantastisk Isabelle!" Jag vågar erkänna att jag sträckte på ryggen. Jag avslutade den med "När Andreas i somras tog Karlskrona med storm, fylldes nära på varje paus med 'KARLSKRONA! KÄRLEK!' Detta visar att Andreas, som bekant, är en mycket kärleksfull man. Och det är nog anledningen till min outtröttliga förkärlek till denna underbara karl."
Jag förstår inte, att när den skrevs var det mindre än ett år sedan första gången jag beskådat Andreas på scen. Och redan då visste jag allt som gick att ta reda på genom intervjuer och internet, jag kunde årtal bättre än jag kan nu. Jag märker också att Andreas då precis släppt The collector, och i ett dagboksinlägg jag plockade med i bilagan har han bland annat skrivit "Allt som hänt runt omkring The collector och A little bit of love känns som en fantastisk bonus. Trots allt så ligger fokus och har legat de senaste 6 månaderna på nästa studio album...som kommer att bli...väldigt bra...haha"
Notera, att detta skrevs för två år sedan. Tidigare i texten har jag nämnt att den nya skivan förväntas komma ut i början av 2008, och trots att Rediscovered kom emellan, ett till melodifestivalbidrag rörde om i lugnet, så kan han inte påstå annat än att han pysslat med nästa album ETT BRA TAG NU. Om han fått förhinder, eller om planerna bara inte varit tillräckligt strukturerade kan säkert debatteras, men huvudsaken är att skivan på allvar kommer ut i butikerna någon gång. Som jag har förstått det är det början av 2010 som är målet nu, se där, det tog bara två år att förvärkliga det löftet.

Jag satt med Lost religion i lurarna på bussen och sneglde ut på trottoargruset. När Andreas dök upp på en tre meter hög, tresidig reklamskylt för Ladies night hann jag inte riktigt reflektera, tyckte det var det naturligaste som kunde hända eftersom jag redan satt och tänkte på honom. Ungefär två sekunder för sent fick jag panik och slängde mig om i sätet för att hinna få en sista glimt av Stenmarks pinsamma skäggstubb. Nu. Nu kommer jag inte kunna hålla skammen utom räckhåll för andra längre, för nu kommer hela stan inom ett par dagar vara så välinformerade om skandalen. Att jag inte packar väskorna redan i morgon, tar tåget till Gällivare eller Venedig för framtida isolering.
Andreas skäggstubb, den som visat sig i mobilkameran de senaste gångerna, är den finaste som finns. Och gud vad jag älskar när han vågar lägga in sina impulsvideor, med blå trötta ögon och mössa för imagen, när han inte monterat upp rekvisita för att ta bilder som ska kunna klä alla busskurer och skyltfönster. Han skulle kunna tapetsera en affär med bilder tagna från ett tandborstscenario, för det finns inget finare än en naturlig Andreas, som vänder ryggen åt media för att pussa på sin dotter. Det är min man det.
Ibland och ganska ofta önskar jag att Andreas09 kunde vara lite mer såhär.



Jag saknar gamla tider, och ibland saknar jag tiden jag inte var med. Bilderna ovan kommer från åren jag lekte häst på skolgården och trodde en cigarett tog livet av dig bums. Hade jag vetat om Andreas existens hade jag förmodligen inte brytt mig, utan påpekat hur ocoolt det är med örhängesprydda pojkar, helt utan egentliga åsikter.
Jag hade inte haft mycket emot att få uppleva 99-02 med precis den ålder jag besitter nu, och hade kunnat ta större distans till alla melodifestivalskandaler, för jag hade redan artiklar, bilder och minnen så det räckte. Jag drömmer ganska ofta om en comeback på Gloriousvågen, men de förhoppningarna har bleknat en aning och ganska ordentligt.

En dag när jag varken mådde bra eller dåligt la jag mig på sängen och lät Cottonfish tales fylla rummet med substans. Det var både uppenbarelse och terapi, för jag har aldrig lyssnat på skivan på det sättet, analyserat varje andetag han tar, jämfört dem med mina. Låtit den blå himlen utanför tillsammans ljudvågorna från stereon bilda sådan sockerdricka, som försatte mig i sömn när night stood still tagit avsked. Vem ryser inte av såna tillfällen? 

Andreas håller på att trilla ner från väggarna och det är ett idogt jobb att dra fram stolar för att nå upp till de högsta för att kunna trycka häftmassan på plats. Han måste ju vara representabel i mitt rum.
En av de nya kommentarerna i gästboken säger att hon irriterar sig på kritiken Andreas får av sina fans. Vilken kritik säger jag då? De få negativa inslagen har mestadels handlat om melodifestival och, nu på senare dagar, ladies night, och jag tycker det är kanon att någon vågar ge honom en hint av vad den del av fanskaran som inte är så thrilled, så att säga, tycker om nyheten. Det är inte direkt någon som mordhotat honom, sagt dagisförbjudna ord, för då hade det varit krig.


Jag tror inte jag någonsin saknat, skrikit efter och behövt Andreas lika mycket som jag gör nu, för om lite mindre än tre månader är det ett helt år sedan senaste riktiga konserten, senaste gången vi träffade honom, senast vi såg honom med svett under armarna och kläder för en sommarkarl. Ett år sedan vi drack ur ramlösaflaskorna för att få AndreasDNA i magen, ur flaskan som fortfarande står med vatten i hyllan, men högst troligt utan kolsyra nu mera. Jag sniffar lite på mynningen ibland, bara för att jag kan.
Christmas with var räddningen i nöden, men det var aldrig aldrig någonsin i närheten av knappkarlsson. Han har inte signerat min kalender, Rediscovered, nya people singeln eller Karlar med stil, för jag har inte kunnat stamma åt honom på hela 08/09 läsåret. Jag vill sjunka genom marken snart. Ibland försöker jag stirra så intensivt på mobilklippen att jag hoppas jag ska tränga igenom bilden och trilla ner på andra sidan. Jag förstår inte hur oldiesarna klarade tre års uppehåll utan att bryta ihop i en liten patetisk hög nervsammanbrott. De kanske låg i dvala, hamnade i någon slags omedveten medvetslöshet, för det är dit jag är på väg snart, om inte Andreas dyker upp utanför mitt fönster och ber mig släppa ner mina långa flätor så han kan klättra upp för väggen. För att citera Andreas själv. Such a fool I am, fool I am WITHOUT YOU. Without you. Without you.
Jag saknar honom så fruktansvärt fantastiskt fanatiskt och sjukligt att jag inte är säker på om jag har förståndet i behåll längre. Jag vill att han ska öppna åt bon jovi igen, men hellre att de bytte positioner, och jag ska stå där på wembley längst fram, skrika, skratta, gråta hjärtat ur kroppen. Dagen efter ska vi jämföra våra blåmärken på knäna. Jag ska vinna.
Jag vet inte om jag orkar älska honom såhär mycket.

I torsdags klockan 06.20 slängde jag mig på cykeln med frukost i väskan och solen till höger. Jag och en vän slog oss ner på en bänk ungefär sex kilometer längre fram och dukade upp årets första frukostpicknick mitt i morgonsolen. Utan att ha fått i oss några kalorier innan cykelturen var vi svultna som få, och jag lovar er att varken smoothien eller äggröran någonsin har smakat så fantastiskt förr. Det, grönt te och grova mackor gav en sjuhelsikes start på dagen, och det är både magiskt och underbart att suga i sig hallon vid ett blått östersjön innan klockan hunnit slå åtta, se nattfärjan på väg in i viken och hur solen bara stiger på den molnfria himlen för att skina på centrum på andra sidan andra viken. När frukosten var tuggad borstade vi tänderna och spottade tandkrämen i havet, slängde oss på sadlarna sådär vid tjugo i åtta och anlände till skolan precis lagom till första biologilektionen.
Alltså, från att ha klivit ur sängen klockan 05.10, cyklat till och från skola, haft den mest krävande skoldagen på hela veckan som innefattar alla NVämnen från åtta till fyra, nått de högre makterna på yogamattan, till att klockan elva noll noll sitta och skriva delar av ett blogginlägg utan att känna minsta behov av att krypa ner under täcket och drömma om smultronängar. Jag har inte varit trött en sekund idag, jag har inte tvivlat på varken livslusten, kärlek eller vänskap, jag har flugit omkring som en fjäril när det funnits plats för glädje. Det roligaste måste ändå vara, att komma in i skolkorridoren och ha en liten smygande eftermiddagskänsla i magen, medan alla bussresenärer hänger med morgonhuvudet och vill dö lite grann. Frukostpicknick är nog det finaste som finns.


But the mountains and the trees Are they just what you need Or are they less than what you'd expect to see

Jag är för bakom för studier och motion, vilket är precis vad jag egentligen lagt som grund för dagen. Mamma har lovat en Wayne's fika när hon planterat om växter, och jag vet inte hur hon lyckas fokusera på trädgårdsarbete när det enda som snurrar i mitt huvud är den snart kommande latten. Den ska vara mellanstor och mellanstark med två centimeter högt skum. Spiralmönstrat ska skummet vara, hälften vitt, hälften brunt.

En av mina lärare sa, att man aldrig ser barn på gårdarna längre. Att när han var liten, då var man minsann ute till huden blev blå och himlen svart. Sannt är det säkert till viss del, men samtidigt tycker jag det är att underskatta de yngre generationerna. De flesta jag känner sprang barfota i skogarna, gömde sig bland vitsippor och jagade onda andar i bergen tillsammans med mig när de var små. Och ska man ge någon skulden för barnens innesittande tror jag det är föräldrarna som ska känna tyngden på axlarna, som placerar ungarna framför dataskärmar när de blir odräglia. Att man så tidigt visar dem ett sätt till underhållning som utesluter svett och trötta ben. Det är inte så märkligt att barnen väljer det enkla sättet, och de äldre generationerna kan väl inte påstå att de skulle reagerat annorlunda.

Sparat som utkast från tidigare, och för ett antal timmar sedan fick jag min fina latte på mitt fina fina underbara älskade Wayne's. Med ett fyllt stämpelkort från mamma kunde jag ta den största på listan, och killen som gjorde den är nog guldmedaljör i latteOS, för den var precis så mellanstark och så skummig att jag aldrig fått så krämigt fantastiskt gott skum förr.


Skumlatte


Jag och mor min diskuterade det jag tog upp tidigare, om barnens tv beroende, och jag är ganska säker på att hon höll med mig. Det känns alltid bra i magen när någon med några fler år på nacken nickar och inte kommer med invändningar, säger -nej för det är statens fel- eller -nej för det är dagis fel-. Det betyder att mina åsikter kanske räknas ibland, att de kanske kan vara tänkvärda, även om de bara fått sjutton år på sig att gro. Jag blir stolt. När jag sagt farväl till mamma och Wayne's sträckte jag på gladpunkten och promenerade de hundra  minuterna hem. Melankolisk är dagens ord, för det är summan av sena nätter och en c-vitaminfrukost.

Running down the road with a jukebox in my head

Titta
vad vi fick pyssla med igår


Idag är jag sliten som tusan.
Men jag ska bota det med min frukostsmoothie.
A-fil
Hallon
Banan
Apelsin
Hermesetas
And you could live forever

Vem vill jobba som en zombie

Ibland är matte inte den mest fantastiska kvällssysselsättningen.
Men då tröstar jag mig med att nästa års NV ämnen bara kommer innefatta
Miljökunskap
Matte E
Matte diskret
Biologi B
Fysik B
Fysik breddning

Sväljer hårt, fokuserar på det faktum att kemi inte längre kommer finnas på schemat.
Försöker intala mig att jag faktiskt valt det här.


When I got lost last time I wasn't feeling at all

VHS vs. DVD

Fördelar:
VHS går inte sönder när man tappar dem i golvet
När man stoppar vhs startar de på exakt samma plats som där man lämnade dem ett par dagar tidigare
Man kan laga vhs när de går sönder
Man kan spola vhs fram och tillbaka precis lika bra som dvd

Nackdelar:
VHS gör inte lika bra solkatter som dvd
Man behöver inte spola tillbaka dvd

VHS är oslagbart!!


När vi satt oss i bilen klockan sju i går morse hörde jag på radion att väldigt många människor fyller år 22 mars. De gav statistik också, men den är förlorad i ett morgonminne. 22 mars var tydligen den dag på året flest människor fyller år. Jättemånga fyllde år då. Det tycker jag var cool fakta eftersom av de få födelsedagar jag har memorerat inträffar två 22 mars, som ni kanske vet, två av de största, Andreas och Simon.

När jag precis häromdagen lagt mig under solen med ögonen i fysikboken läste jag Om kretsen bryts så det blir ett galopp mellan ledningarna...
Jag läste vidare men rynkade på näsan efter en stund och tyckte det var ett konstigt ordval för att vara lärobok. Jag blev glad, för jag tyckte det var skönt att veta att författaren kanske hade humor han också, men blickade ändå tillbaka ett par rader och upptäckte att galopp egentligen varit ett glapp. Det var synd, och jag förstår inte varför läroböckerna i allmänhet inte kan vara både pedagogiska och lättsamma. Om det är kvalité på faktan tror jag inte elevernas kunskapsnivå förändras om man slänger in ett Och så var det med det! lite här och var, utan kanske till och med förbättras, eftersom man alltid kommer ihåg de rader man vill citera i efterhand.

Jag läste kontaktannonser i morse.
Man söker man
Jag är en 32-årig kille som söker överviktig man 60+.

Jag skojar inte. Kärleken är väl blind, men i det här fallet blir jag nästan orolig och kommer på flera alternativ till vad det kan vara för snubbe som ligger bakom efterlysningen.
Men
man vet
aldrig

Idag har jag även korsat slash krossat 110 gränsen på motorvägen. Baksätet stod för nervositeten. Isabelle prepares for take off. ihihi


Have I told you about the titans in my dreams?

Ibland har jag ingenting att säga och då vill jag gräva ner mig i gräset på trädgården och vänta tills fina eller fyndiga idéer kommer promenerande. Dels för att jag inte vill prata med någon, men mest för att folk ska slippa tro att jag alltid är borta med vinden.
För jag är inte blåst, helt ärligt.

Jag ska införa egna earth hours, fast döpa om dem till earth days så ingen stämmer mig om det finns patent. På mina earth days ska jag varken åka buss eller bil eller titta på House. Allt elektroniskt ska vara förbjudet och det inkluderar både mobiltelefon och mikrovågsugn, även om det låter näst intill ogenomförbart, och samhället tillåter inte riktigt ett primitivt liv, i alla fall inte om man vill hänga med i svängarna som alla andra.

Ibland har jag en vän eller två som inte mår så himla bra. Då ger jag mig sjutton på att om de bara fixat en termos lagom svalt strävt grönt te och slängt sig på sin cykel och trampat till de ville stanna. Satt sig ner på en sten vid strandkanten och sugit i sig sin brygd, då skulle de se på situationen ur helt andra perspektiv. Kanske gråtit, kanske hånskrattat. Det är viktigt, att det är te, för oboy är sött och kaffe svart. Men jag är övertygad, och helt bestämd på, att livet ofta inte är så hårt som det framställs av skollokaler eller tvsoffor.

-Jag är kreativ när jag gör mackor på morgnarna också. När jag väljer vad jag ska ha för pålägg.
-Vad har du för pålägg?
-Asså mackor är en sån viktig grej för mig. Så jag kör alltid två mackor varje frukost.

Från Simons P3intervju som inte nådde mina öron förrän internet gav det till mig en dag för sent.
Jag kan liksom inte sluta beundra karln. Hans blogg, skiva och småländska.
 "och jag hoppas att gud kan se mig nu"

Idag kollade jag på solnedgången i blåsten medan jag frös som aldrig förr men njöt precis lika mycket. Det var lika magiskt som värmen i lördags och för några ögonblick trodde jag det var sensommar och dags att krypa in i tältet och drömma om smultronängar. Kanske är kroppen inte tunnare om sommaren, men det är sannerligen så det känns när man springer obehindrat barfota över både barr och berg, och jag svär på att visionerna ikväll redan dragit av ett par kilon. 
Tidigare skulle jag avverka skogsstigen som alltid är räddare i nöden no 1 vad gäller sinnesstämning och fina promenader. Men om det är någonting som kan hindra mig från att sväva iväg ikväll är det att det längre inte finns en stig med fullständig perfektion, för i bortre delen spränger man och hugger, för där ska byggas hus om hundra år. Idag var första gången jag bevittnat förödelsen ur nära perspektiv, och det gör så ont överallt och i hjärtat, för de som tänker flytta in på den kommande gatan, i de uttänkta villorna, de kommer aldrig förstå vad som finns under husgrunden, vad som en gång växte där de precis monterat upp sin flatscreen. Vem som ibland var i så stort behov av en solstrimmad glänta med boklöv upp till knäna, men nu har berövats sina privilegier för att svenska befolkningen ständigt måste föröka sig och pang pang skjuta sönder den jord de en gång kom från, riva pinnarna för alla pippifåglar som, till skillnad från de nya köparna, måste bygga nya hus varje år för att kunna överleva och sprida sina gener. Jag blir ledsen både i ögat och halsen.

Skyll dig själv, du tror på kärlek säger Simon, och all världens kärlek svider när det går fel, så han skulle inte kunna ha mer rätt.  


From his window to the world he sees more than you do

Världen är jättefin
Andreasvärlden är jättefin
För han uppdaterar, upplyser och ler. Och igår fick jag hem en annan version av peoplesingeln. Musiken har aldrig varit bättre och Andreas har aldrig varit snyggare.

Och så kommer jag hem idag.
Upptäcker att jag fått sms av pappa.
Andreas ladies night.
Karlskrona i november.

Jag vet inte om jag ska skratta, skrika, gå under.
På fem minuter har jag lyckats med alla tre.
Hur kan han?
HUR KAN HAN?

andasinandasutandasinandasutandasinandasut

Toppen att showen kommer till Karlskrona. 
Fantastiskt att jag hunnit fylla arton och inte är portad.
HELT ÄCKLIGT SJUKT ATT HAN TÄNKER FÖLJA MED PÅ
SÅNT
SÅNTSÅNTSÅNT
SKIT
Jag kommer få lida och få hånfulla kommentarer
I all evighets oändlighet

JAG
FÖRSTÅR
INTE

See for yourself

Got a jar full of pennies that don't amount to anything

Elva grader varmt, och jag som tyckte det räckte med solen. I morse, när jag skulle ta klivet ut i världen för att bestiga min gröna cykel som skulle skjutsa mig till skolan, var jag inte särskilt motiverad att klockan fem i sju kura ihop mig på sadeln under den grå himlen och intala mig att kylan inte är någonting emot vad de utstår i jokkmokk. Det första jag hör när jag rullat ner för backen är fågelsång och varmluft. Jag sträcker lite på ryggen, blickar frammåt. Det kanske är en fin dag idag, tänkte jag. Ett par pedaltag längre fram ville jag slita av mig vantarna och sjunga sommarlovslåtar så alla billister skulle ifrågasätta valet att de någonsin lagt pengar på bensin. Och jag som inte ens var halvvägs! En bit längre fram stod min cykelpartner med ett leende på läpparna och fullt med inspiration i nerverna, och inte ens det väntande biologiprovet kunde hindra dagspeppen. Å PAPPA CYKEL DUDUUU.
Jag har inte gjort någonting idag, eller allting, det beror på hur man prioriterar. Efter en timme biologiprov blev det två timmar Waynes som följdes av hemcykling på fyrtio minuter, och avslutades med tre timmar barfotamatte på altanen under solen. Jag tror det har varit en alldeles alldeles perfekt dag.
Om ni fick bo i vilken miljö i vilken stad som helst när ni blir resevuxna, vart skulle ni ta vägen då? För jag vet inte, förutom det att jag vill ha solsken om dagarna och caféer i gatuhörnen. Det viktigaste är kanske att se världen innan man bestämmer sig, men hur ska jag, pluttjag hitta modet att stiga på planet till främmande världsdelar utan varken framtidsgaranti eller sällskap. Eller om jag så ska cykla på min gröna cykel runt världen. Att komma ifrån den här stan så fort studentbetygen är inplastade är högsta strävan, förväntan, drömmen av alla, men vad ska det bli av oss efter vi satt fötterna på tåget? Sabbatsår kräver underhållning, så finns det inte jobb eller pengar att spendera anser jag det främst meningslöst att spilla ett år på tristess. Att direkt studera vidare är en massiv kandidat, men 1. vad? 2. var? 3. jag kommer vara gammal och hårig innan en sådan utbildning skulle vara avklarad. Då ska man vara redo för riktig arbetsmarknad, vuxen och familjeberedd. Jag vet inte om jag står ut med tanken.
Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur